Old 28th August 2015, 11:52   #1
sampc
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 1
Spacebar Play/Stop

Hi Folks,

My first post....

Please forgive me if this has been covered. My search did not turn up any results. I use many DAWs and video editors. They all have one thing in common. The industry standard for the space-bar. It's supposed to toggle between PLAY and STOP. I've been using the pro version of Winamp for about a decade and I keep thinking "Oh, they'll put it in when then get to it." Apparently, I should have asked a long time ago because it never happened. Of course, I keep hitting the space-bar anyway because it's a habit from using all of the many software packages that I use. I now I am asking (perhaps begging) for the space-bar toggle for PLAY/STOP.

Kind thanks,
Mark
sampc is offline   Reply With Quote
Old 28th August 2015, 16:37   #2
thinktink
Forum King
 
thinktink's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: On the streets of Kings County, CA.
Posts: 3,012
Send a message via Skype™ to thinktink
Do you want PLAY/STOP or PLAY/PAUSE?
thinktink is offline   Reply With Quote
Old 29th August 2015, 09:51   #3
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,677
Send a message via AIM to MrSinatra
can't u just set this up in prefs > hotkeys?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 29th August 2015, 15:31   #4
Victhor
Late skinner & Moderator
 
Victhor's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Argentina
Posts: 1,619
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
can't u just set this up in prefs > hotkeys?
Think you can but you won't be able to use the spacebar for other things..
Victhor is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 06:00   #5
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,677
Send a message via AIM to MrSinatra
Quote:
Originally Posted by Victhor View Post
Think you can but you won't be able to use the spacebar for other things..
which is the case with other apps that do that, like protools, as he described, no?

maybe spacebar can only do one or the other (like play), and use alt for the 2nd, (stop), and then it won't matter if winamp isn't in focus.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 12:32   #6
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,873
a custom language pack will do what is wanted as that allows for changing the keyboard accelerators (needed to allow for language specific differences in keyboard layouts, etc) but it can also depend on the skin being used as to whether a skin override in the custom language pack also needs to be implemented.
DrO is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 13:38   #7
Victhor
Late skinner & Moderator
 
Victhor's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Argentina
Posts: 1,619
Quote:
Originally Posted by DrO View Post
a custom language pack will do what is wanted as that allows for changing the keyboard accelerators (needed to allow for language specific differences in keyboard layouts, etc) but it can also depend on the skin being used as to whether a skin override in the custom language pack also needs to be implemented.
Interesting.. the skin part is relatively easy, though it's not widely applied in Modern skins (not that I recall from the skin.xml I've "inspected" over the years).
From the ones I do saw it using it there is Bento and (default) Winamp Modern. Lines are simple like <accelerator bind="Alt+H" action="ML_MENUHOTKEY_HELP"/>. But, is there any list of the "action" variables somewhere? I haven't found anything.
Victhor is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 13:46   #8
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,873
no idea, no one ever documented things all that well (myself included as the focus was on coding and not spending time not being productive) and I cannot remember much from that time. so other than looking at some of the language packs to see what's in them, there's little I can offer further on the matter (other than it's generally better to do it as an accelerator table adjustment so it's skin independent where possible).
DrO is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 14:05   #9
Victhor
Late skinner & Moderator
 
Victhor's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Argentina
Posts: 1,619
Quote:
Originally Posted by DrO View Post
(other than it's generally better to do it as an accelerator table adjustment so it's skin independent where possible).
Good idea, add it to your To do list for when you get back on Winamp dev
Victhor is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 14:33   #10
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,873
it doesn't need me to do such things, whoever just needs the example language pack, a resource editor and a small bit of knowledge about how accelerator tables work in-order to make the edits needed to be able to create a custom language pack with just that modification (it would only require a custom winamp.lng, everything else should be able to be ignored).
DrO is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 20:01   #11
Victhor
Late skinner & Moderator
 
Victhor's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Argentina
Posts: 1,619
I see. Anyway, thinking about it a bit more, I'm not sure if it's doable that way actually (through language packs), since there is no Winamp action to TOGGLE playback, you have Pause (or Stop) and Play separately. Am I right?
I'm assuming the Action variables are like (or the same as) the skinned button's actions (where you have to use a script if you want to toggle Play and pause..). Maybe that same script precisely can be triggered by a hotkey.. But I wouldn't know how..
Victhor is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 20:03   #12
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,873
play/pause can work with it (which seems the more sensible option on the description as that maps to the 'pause' button behaviour which is what a trigger would have to do). but as there's been no clarification of what's wanted, correct it may not work if play/stop is wanted.
DrO is offline   Reply With Quote
Old 31st August 2015, 20:13   #13
Victhor
Late skinner & Moderator
 
Victhor's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Argentina
Posts: 1,619
Quote:
Originally Posted by DrO View Post
..the 'pause' button behaviour which is what a trigger would have to do..
Ahhh it's true, just pause button would do.

I assume the OP is refering to Pause/Play (which I would like to have), it's sort of the most common use, but it can be Stop / Play too (which I wouldn't use hehe). If he ever comes back we´ll know...
Victhor is offline   Reply With Quote
Old 20th November 2015, 09:02   #14
StarDust
Junior Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7
OP do you mean the pause, play button?
StarDust is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2016, 20:21   #15
Worez
Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 98
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
[...] you won't be able to use the spacebar for other things..
If that specabar thing would work only when hovering with a mouse pointer over a Winamp, then the problem would be solved: user woudn't even have to turn it on; only to specify if it should STOP / PLAY or STOP / PAUSE
Worez is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2016, 20:28   #16
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,677
Send a message via AIM to MrSinatra
you quoted that as if i said it; i did not. Victhor did.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 16th May 2016, 21:40   #17
Worez
Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 98
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
you quoted that as if i said it; i did not. Victhor did.
I'm sorry for that
Worez is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Wishlist

Tags
space-bar play stop

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump