Old 3rd May 2005, 05:39   #1
iron2000
Senior Member
 
iron2000's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Singapore
Posts: 391
Noise Sharpening plugin?

Does Winamp have a Noise Sharpening plugin?

Foobar having one is causing some hype online.

Thanx
iron2000 is offline   Reply With Quote
Old 3rd May 2005, 10:29   #2
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
Now it does.

(Hacked together in about a minute, it could probably be refined some.)

Edit: slightly improved, now goes to 200% as in foobar
Attached Files
File Type: zip noise_sharpening_02.zip (376 Bytes, 1370 views)

Last edited by gaekwad2; 3rd May 2005 at 12:23.
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 3rd May 2005, 14:10   #3
iron2000
Senior Member
 
iron2000's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Singapore
Posts: 391
Wow!!

Fast.

I shall try it.

Thanx
iron2000 is offline   Reply With Quote
Old 3rd May 2005, 23:52   #4
javalina
Junior Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 17
@gaekwad2

Hi --

Sorry, but I'm not very familiar with a lot of this stuff.

What, exactly, does it do, and how do you get it to work?

Thanks much.
javalina is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2005, 00:08   #5
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,385
The file is a Nullsoft Signal Processing Studio preset. While Winamp is not running save or copy the file to Winamp's Plugins\DSP_SPS folder.

In Winamp you can use gaekwad2's preset by...
1. Ctrl+P (for preferences)
2. Plug-ins > DSP/Effects
3. Nullsoft Signal Processing Studio DSP > Configure button
4. Load button
5. Open 'noise sharpening 0.2'
6. make sure 'Enable processing' is checkmarked
7. adjust the slider to your liking

Please do not PM me for tech support. Any request for tech support through PM will be ignored.
Read the Stickies
---> | | | | <--- Knowledge is power
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2005, 00:32   #6
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
To be completely anal: the attached file is a zip archive, the .sps file has to be extracted into DSP_SPS (never assume people know this ).


What it does:

It adds the diffeence between the current and the previous sample to the signal, thus boosting high frequencies (mostly the top octave ie. 11-22kHz in case of CD/44.1kHz files) and causing slight distortion.

To quote the description of the original foobar plugin:
Quote:
This started out as sort of a toy plugin containing DSPs for differentiation (input f(t), output f'(t)) and integration (input f(t), output F(t))

Recently a DSP for playback of f(t)+f'(t) has been added, in layman's terms this enhances treble / noise / transient content and can be seen as the audio equivalent of image sharpening filters.
(Integration isn't included in the sps preset, you can get f'(t) if you pull the source (=f(t)) slider to zero.)
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2005, 00:41   #7
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,385
You are not being anal. I completely forgot to mention the file should be extracted first.
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2005, 06:02   #8
iron2000
Senior Member
 
iron2000's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Singapore
Posts: 391
So is it the same effect if you just increase the treble on the sound controls?

Thanx
iron2000 is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2005, 07:41   #9
javalina
Junior Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 17
Hi, All --

Thanks very much for that info. I do know all about zip files and CTRL-P, etc. It's just that I know nothing about an SPS file and what this plugin would do. Now I know.

Thanks again, guys.

Take care.
javalina is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2005, 09:19   #10
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
Quote:
Originally posted by iron2000
So is it the same effect if you just increase the treble on the sound controls?
No, if anything it's similar to boosting the highest band in the equalizer.
But like most 'enhancer' dsps it also creates additional waves (=distortion), which may help if your equipment doesn't reproduce these high end frequencies.
With good equipment, like all dsps, it does more harm than good.

(It is funny that the byproduct of a toy-plugin can cause such a hype, we'll see how long it lasts.)
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 6th May 2005, 02:38   #11
STanger
Senior Member
 
STanger's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Memphis TN
Posts: 399
Send a message via AIM to STanger Send a message via Yahoo to STanger
is there a DSP stacker plugin? or is there a way to use 2 DSP's at the same time in CTRL+P?

<edit>I'm asking cuz I also use AudioStocker Pro</edit>
STanger is offline   Reply With Quote
Old 6th May 2005, 03:32   #12
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,385
DSP Stackers
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 6th May 2005, 04:35   #13
STanger
Senior Member
 
STanger's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Memphis TN
Posts: 399
Send a message via AIM to STanger Send a message via Yahoo to STanger
ah thank you JonnyMac-son :ninja:
STanger is offline   Reply With Quote
Old 6th May 2005, 11:50   #14
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
Oh, in case anyone's interested: I played a little with the code and made two versions with extended options.

Slider 1 and 2 work the same as in 0.2, in 0.3-1 slider 3 and 4 add the second and third differential, in 0.3-2 they add the difference over 2 and 3 samples.

If someone wants to try them out and see if they're any use (I don't use dsps myself ):
Attached Files
File Type: zip noisesharpening_03.zip (908 Bytes, 681 views)
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 8th May 2005, 04:19   #15
iron2000
Senior Member
 
iron2000's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Singapore
Posts: 391
Quote:
Originally posted by gaekwad2
Oh, in case anyone's interested: I played a little with the code and made two versions with extended options.

Slider 1 and 2 work the same as in 0.2, in 0.3-1 slider 3 and 4 add the second and third differential, in 0.3-2 they add the difference over 2 and 3 samples.

If someone wants to try them out and see if they're any use (I don't use dsps myself ):
Wow,
I don't understand the functions of the new sliders.

Thanx
iron2000 is offline   Reply With Quote
Old 8th May 2005, 10:29   #16
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
Just play with them and see if any combination sounds good.
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 8th May 2005, 12:17   #17
Toolplusplus
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 18
...like a knife going into my ears

Cheers for this - my Inspires seem to have a problem with sharp sound, this seems to help it rather a lot xD

NowPlaying::[Tsutchie - 1. vagrancy] Album::[samurai champloo music record 'masta'] Track::[1]
^_^
Toolplusplus is offline   Reply With Quote
Old 12th May 2005, 15:09   #18
iron2000
Senior Member
 
iron2000's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Singapore
Posts: 391
I asked and now theres Noise Sharpening for kX drivers!
http://www.driverheaven.net/showthre...457#post606457

Thanx
iron2000 is offline   Reply With Quote
Old 12th May 2005, 16:38   #19
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
Submitted my presets at winamp.com, let's see if they get accepted.
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 12th May 2005, 16:42   #20
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,385
Good luck!
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 12th May 2005, 16:46   #21
STanger
Senior Member
 
STanger's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Memphis TN
Posts: 399
Send a message via AIM to STanger Send a message via Yahoo to STanger
I hope they do get accepted .. but I haven't been able to find a dsp stacker that works the way I like .. :S .. but it does sound real real good tho
STanger is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2005, 00:07   #22
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,457
Bleh, database is acting up again.

I don't think I'll resubmit them, this preset works (almost) the same if you pull the bass/treble slider all the way to treble and set boost to zero but has some additional options including normalizing/compression.
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2005, 01:27   #23
shinobi
Member
 
shinobi's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Right behind you, foo'.
Posts: 55
Goddamn. That little SPS preset owns so badly. My sound is now alot crisper. gaekwad2, i'll sacrifice an extra goat for you tonight
shinobi is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump