Old 1st March 2005, 10:53   #1
mmaster
Junior Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
Volume suddenly drops

When I have an MP3 playing, the first couple of seconds are fine. Then the main riff of whichever track (most of them follow a similar pattern) cuts in, and the volume's suddenly lowered.

It's obviously some sort of volume normalising feature, but how do I turn it off?

-Mm
mmaster is offline   Reply With Quote
Old 1st March 2005, 12:19   #2
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,455
Do you have any DSP plugin active? (Preferences > Plug-Ins > DSP/Effect)

Or are you using in_mad with clipping prevention?
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Old 1st March 2005, 20:11   #3
mmaster
Junior Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
No DSP Plugins.

I have no idea what "in_mad" is, so I'm not sure how to check for it. (Which is probably a no.)

Previously, I've set it up so that it didn't stop playing a song before the end of the track. I changed a number of settings (as I was advised to) in the process.

Could that be to blame? If so, how do I get both?
-Mm
mmaster is offline   Reply With Quote
Old 1st March 2005, 21:05   #4
gaekwad2
Foorum King
 
gaekwad2's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: bar2000
Posts: 11,455
In_mad is an alternative mp3 input plugin (which isn't recommended).

Did you only change DirectSound settings (as described in the threads JonnyMac linked to), those changes shouldn't affect the volume, in fact Winamp doesn't have any normalizing built in.

Does this only happen in Winamp or also when you play the same file in Windows Media Player? Maybe your sound driver has a built-in normalizer/compressor.
gaekwad2 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump