Old 10th January 2019, 17:03   #1
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
Winamp Constantly Crashes

Winamp 5.8 constantly crashes on windows 10. Tried posting before, posted a super long and detailed post but it never appeared in the forums.. 2nd attempt. Will follow up with more details if this post actually goes live...
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:05   #2
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
Wow it worked, post is live... weird. I waited several days and never saw my original post here on the site, and now after I made my second post, BOTH showed up. okayyyy....

Here's the details from my original post:

I've been using Winamp since the early 2000s. Just bought a new computer, win 10, and installed winamp 5.8. The ONLY thing I do with winamp is play mp3s from my HDD... no streaming, internet stuff, plugins or anything. I was putting up with winamp crashing every 10-30 minutes for a while, but now it's like every minute. Completely unusable at this point. Everything is a fresh install here(PC is 1 month old), and winamp has been acting up like this from the beginning.

I've tried running winamp with windows 7 compatibility mode, as winamp worked fine with windows 7, my last OS. No dice. Tried winamp in safemode. Same issue. In fact, winamp seems even buggies in safemode... really slow, unresponsive, file name now include the file file path instead of just artist - title, winamp takes forever to "scan" all my files and it's frozen until it's done, in fact I was unable to even play a song at all in safe mode... super unusable.

I tried uninstalling 5.8 and going back to an older version (can't remember, 5.6 maybe). Same results, so I went back to 5.8.

My PC specs are as follows:

OS Name Microsoft Windows 10 Pro
Version 10.0.17763 Build 17763
Other OS Description Not Available
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name ERICSPC
System Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.
System Model X470 AORUS ULTRA GAMING
System Type x64-based PC
System SKU Default string
Processor AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core Processor, 3700 Mhz, 8 Core(s), 16 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. F2, 3/14/2018
SMBIOS Version 2.8
Embedded Controller Version 255.255
BIOS Mode Legacy
BaseBoard Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.
BaseBoard Product X470 AORUS ULTRA GAMING-CF
BaseBoard Version x.x
Platform Role Desktop
Secure Boot State Unsupported
PCR7 Configuration Binding Not Possible
Windows Directory C:\Windows
System Directory C:\Windows\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "10.0.17763.194"
Time Zone Eastern Standard Time
Installed Physical Memory (RAM) 64.0 GB
Total Physical Memory 63.9 GB
Available Physical Memory 56.8 GB
Total Virtual Memory 73.4 GB
Available Virtual Memory 63.9 GB
Page File Space 9.50 GB
Page File C:\pagefile.sys
Kernel DMA Protection Off
Virtualization-based security Not enabled
Device Encryption Support Reasons for failed automatic device encryption: TPM is not usable, PCR7 binding is not supported, Hardware Security Test Interface failed and device is not InstantGo, Un-allowed DMA capable bus/device(s) detected, TPM is not usable
Hyper-V - VM Monitor Mode Extensions Yes
Hyper-V - Second Level Address Translation Extensions Yes
Hyper-V - Virtualization Enabled in Firmware No
Hyper-V - Data Execution Protection Yes

Sound card - The built in sound card on the MOBO
Videocard - NVIDIA GeForce GTX 1080 T1 11GB
DirectX Version 12
Winamp Version 5.8 Build 3660(x86) (downloaded from winamp site)

I downloaded Koopa's winamp tool to get the plugin and setting list, but even when I try to run the exe as an administrator, nothing happens. I have NOT added any plugins though. Like I said, I ONLY play mp3s from my HDD.

I tried to pull up some error logs. Winamp preferences lists the location for logs at \AppData\Roaming\Winamp\Plugins but I did not see any logs here.

Not sure what else to do at this point. Suggestions?
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:07   #3
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
can't post any replies without it needing to be approve by a mod. Looks like Craig hasn't been active in 6 years. WTF
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:09   #4
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
I've been using Winamp since the early 2000s. Just bought a new computer, win 10, and installed winamp 5.8. The ONLY thing I do with winamp is play mp3s from my HDD... no streaming, internet stuff, plugins or anything. I was putting up with winamp crashing every 10-30 minutes for a while, but now it's like every minute. Completely unusable at this point. Everything is a fresh install here(PC is 1 month old), and winamp has been acting up like this from the beginning.
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:10   #5
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
Can only post one paragraph at at time, otherwise it needs to be approved by a mod. Geez what is with this forum?

I've tried running winamp with windows 7 compatibility mode, as winamp worked fine with windows 7, my last OS. No dice. Tried winamp in safemode. Same issue. In fact, winamp seems even buggies in safemode... really slow, unresponsive, file name now include the file file path instead of just artist - title, winamp takes forever to "scan" all my files and it's frozen until it's done, in fact I was unable to even play a song at all in safe mode... super unusable.
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:13   #6
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
I tried uninstalling 5.8 and going back to an older version (can't remember, 5.6 maybe). Same results, so I went back to 5.8.

My PC specs are as follows (first half, continued on next post):

OS Name Microsoft Windows 10 Pro
Version 10.0.17763 Build 17763
Other OS Description Not Available
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name ERICSPC
System Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.
System Model X470 AORUS ULTRA GAMING
System Type x64-based PC
System SKU Default string
Processor AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core Processor, 3700 Mhz, 8 Core(s), 16 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. F2, 3/14/2018
SMBIOS Version 2.8
Embedded Controller Version 255.255
BIOS Mode Legacy
BaseBoard Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.
BaseBoard Product X470 AORUS ULTRA GAMING-CF
BaseBoard Version x.x
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:15   #7
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
More system specs:

Platform Role Desktop
Secure Boot State Unsupported
PCR7 Configuration Binding Not Possible
Windows Directory C:\Windows
System Directory C:\Windows\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "10.0.17763.194"
Time Zone Eastern Standard Time
Installed Physical Memory (RAM) 64.0 GB
Total Physical Memory 63.9 GB
Available Physical Memory 56.8 GB
Total Virtual Memory 73.4 GB
Available Virtual Memory 63.9 GB
Page File Space 9.50 GB
Page File C:\pagefile.sys
Kernel DMA Protection Off
Virtualization-based security Not enabled
Device Encryption Support Reasons for failed automatic device encryption: TPM is not usable, PCR7 binding is not supported, Hardware Security Test Interface failed and device is not InstantGo, Un-allowed DMA capable bus/device(s) detected, TPM is not usable
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 17:16   #8
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
Hyper-V - VM Monitor Mode Extensions Yes
Hyper-V - Second Level Address Translation Extensions Yes
Hyper-V - Virtualization Enabled in Firmware No
Hyper-V - Data Execution Protection Yes

Sound card - The built in sound card on the MOBO
Videocard - NVIDIA GeForce GTX 1080 T1 11GB
DirectX Version 12
Winamp Version 5.8 Build 3660(x86) (downloaded from winamp site)

I downloaded Koopa's winamp tool to get the plugin and setting list, but even when I try to run the exe as an administrator, nothing happens. I have NOT added any plugins though. Like I said, I ONLY play mp3s from my HDD.

I tried to pull up some error logs. Winamp preferences lists the location for logs at \AppData\Roaming\Winamp\Plugins but I did not see any logs here.

Not sure what else to do at this point. Suggestions?
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 22:41   #9
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,486
Send a message via AIM to MrSinatra
does it crash during scans? do you have auto-scans setup in watch folders?

ur other post:

http://forums.winamp.com/showthread.php?t=454101

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2019, 05:40   #10
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
Thanks for the reply. That other post popped up suddenly as soon as my first post in this thread went live, not sure what's going on there.

I'm not sure what you're referring to with the scans. I have all the mp3s in one folder, I added that folder to my playlist, and every time I open winamp, the playlist has all my songs ready to go. Is there a setting relating to the scans I can disable?
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2019, 08:49   #11
NJK
The Frisian Spamfighter
 
NJK's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: a real Frisian hometown
Posts: 14,862
Quote:
Originally Posted by jimmydean View Post
Can only post one paragraph at at time, otherwise it needs to be approved by a mod. Geez what is with this forum?

.

You did it yourself by posting multiple posts just after signing up.
The forumsoftware thinks that you are a bot and your posts need approval.

instead of waiting you kept on posting and all ended up in our bin

next time have a bit of patience.

Each Thursday a new show on Celtica Radio with Darkwave music.
**************************************************************************
FORUMRULES
WINAMP
SHOUTCAST
NJK is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2019, 16:42   #12
jimmydean
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 11
Quote:
You did it yourself by posting multiple posts just after signing up.
The forumsoftware thinks that you are a bot and your posts need approval.

instead of waiting you kept on posting and all ended up in our bin

next time have a bit of patience.
That's not at all what happened. I posted the first thread (the whole one that's intact) and waited several days, and it never appeared on the live site. I then messages CraigF, no response. Only after all that did I post this second thread. Something happened with this forum... as soon as my second thread posted, my first thread then appeared. Maybe you guys could see it, but I couldn't on my end. My post count was zero. So I posted again, as any logical person would do.
jimmydean is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2019, 16:55   #13
NJK
The Frisian Spamfighter
 
NJK's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: a real Frisian hometown
Posts: 14,862
Quote:
Originally Posted by jimmydean View Post
That's not at all what happened..
Yes that is what happened, i found at least 6 posts awaiting approval

Quote:
Originally Posted by jimmydean View Post
I posted the first thread (the whole one that's intact) and waited several days, and it never appeared on the live site..
when approval is needed it can take up to a week before a mod gets around to look at those posts, do keep in mind that we have a normal live
Quote:
Originally Posted by jimmydean View Post
I then messages CraigF, no response.
Nobody knows where he is , has been away years and years and there is something called forum leaders , it shows you moderators and also it shows those online.

Each Thursday a new show on Celtica Radio with Darkwave music.
**************************************************************************
FORUMRULES
WINAMP
SHOUTCAST
NJK is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2019, 23:50   #14
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,486
Send a message via AIM to MrSinatra
Quote:
Originally Posted by jimmydean View Post
I'm not sure what you're referring to with the scans. I have all the mp3s in one folder, I added that folder to my playlist, and every time I open winamp, the playlist has all my songs ready to go. Is there a setting relating to the scans I can disable?
In prefs, look in watch folders to see if any automatic scans are happening. If so, turn em off.

Watch a manual scan from there and see if it stops on a specific file.

Also scan ur files with mp3val and mp3tag for any problems.

And find the safe mode in Winamp prefs and try that too.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump